Vad är golf?

Frågan kan tyckas ganska enkel och de flesta vet att golf är en sport som kan spelas både professionellt och privat. På elitnivå drar spelet in stora pengar och spelas i mästerskap och turneringar världen över. Många vet också vem golfens mest kända ansikten är både i Sverige och internationellt. Annika Sörenstam och Tiger Woods är exempel på professionella spelare som har figurerat flitigt i golfsammanhang.

Golf är en precisionssport med boll och klubbor som spelas på stora särskilt utformade golfbanor med antingen 9 eller 18 hål. Spelet går kort och gott ut på att få bollen i hålen med så få slag som möjligt. Det finns en hel del termer och begrepp inom sporten och de vanligaste som handlar om banan är tee, green och fairway. Utslaget till varje hål sker på en tee och området där hålet befinner sig kallas green. Resterande terräng kallas fairway. På fairway kan det också finnas hinder av olika slag som går under benämningen ruff. Dessa hinder är vanligen varierande hål fyllda med vatten eller sand.

Kring sporten finns också ett noggrant utformat internationellt regelverk som underhålls och uppdateras av särskilda sällskap. Precis som i alla andra sporter förväntas spelarna agera sportsligt men också hålla sig till en särskild anda som bäst beskrivs som golfens etikett. Att det handlar om etikett är i sig inte konstigt då sporten länge ansetts som en aristokratisk underhållning. I folkligt medvetande är sporten också något som de mer välbeställda i samhället har tid och pengar att ägna sig åt även om golfen idag är en sport som vänder sig till allmänheten genom inkluderande sportklubbar och tillgängliga banor. Det är en vanlig missuppfattning som golfen får stå ut med. Riktigt i sammanhanget är dock att det är en dyr hobby. Golfutrustning och medlemskap kostar en hel del pengar men när klubborna är köpta och det gröna kortet är betalt så kostar sporten inte mer än den årliga medlemsavgiften.

För den som önskar underhållning men inte orkar ta sig runt på kilometerlånga golfbanor kan minigolfen vara ett trevligt alternativ. Banorna kan finnas på de flesta motionsanläggningar, äventyrsanläggningar, stadsparker eller exempelvis olika campingplatser. Principen är densamma, det vill säga att få bollen i hålet. En vanlig missuppfattning är att minigolfen bara är en liten hobbyunderhållning men så är inte fallet. Det går att både träna och tävla i minigolf som annars ofta ses som en rolig sommarunderhållning.

Golfen är ofta säsongsbaserad och frosten är sportens värsta fiende, men för den som inte orkar vinterträna inomhus kan särskilt underhållna vinterbanor eller exempelvis golfresor vara ett lockande alternativ. Det finns pengar att tjäna inom sporten om man orkar lägga ner tid på att bli en riktigt bra spelare och göra resan från amatör till proffs.