Rökförbud på golfbanor

I Sverige har rökfria miljöer blivit en vardag som vi erfar när vi besöker restauranger, på jobbet, butiker, hotell, idrottsanläggningar, allmänna lokaler och så vidare. Ett rökförbud innebär i praktiken att samtliga ytor ska vara rökfria. Med den senaste utökningen av tobakslagen har det blivit förbjudet att röka vid entréer till skyddade lokaler, uteserveringar samt inhägnade uteserveringar samt inhägnade platser (utomhus) som är avsedda för idrott. Detta inkluderar inte motions- och skidspår samt golfbanor eftersom dessa inte är inhägnade (även om en del banor är det).

Valfritt rökförbud

Den nya lagen innebär att det är helt och hållet upp till banägaren (bolag eller klubb) att själv bestämma om det är tillåtet eller inte att röka på golfbanan. Ett rökförbud kan även introduceras tillfälligt på en golfbana där det normalt är tillåtet att röka om det finns risk för gräs- och skogsbrand. Allt fler golfklubbar har dock valt att införa rökförbud. Det ter sig ganska normalt att man på en sportanläggning, som en golfbana faktiskt är, inte bör röka cigaretter. När en banägare beslutat att införa ett rökförbud är dom också ansvarig att se till att det finns tydlig information om rökförbudet genom exempelvis skyltning. Detta ger banägaren även rätten att avvisa personer som röker trots tillsägelse.

Rökfritt är inget problem

För dig som är rökare behöver rökförbud inte var ett problem. Idag är det rökfritt nästan överallt i Sverige till glädje för en del men besvärligt för andra. Numera finns det tobaksfritt snus som kommer att göra livet betydligt enklare för dig som röker. Med en dosa velo snus i fickan klarar du enkelt långa dagar på jobbet, resor på tåg eller buss samt långa spel på golfbanan utan att behöva röka. Velos snus är helt tobaksfritt och har istället tillverkats med en bas av växtbaserade fibrer där nikotin tillsatts. Nikotinstyrkan varierar och du kan välja nikotinpåsar med 4 mg, 6 mg, 10 mg eller 11 mg nikotin. Velo snus har dessutom smaksatts och det finns en stor mängd olika fräscha smaker att välja mellan såsom Ice Cool Mint, Royal Purple, Easy Mint Mini, Freeze, Mint, Tropic Breeze, Winter Chill, Ruby Berry, Spicy Pineapple, Caribbean Spirit, Liquorice, Eucalyptus och Creamy Coffee. Priset är detsamma oavsett vilken smak du väljer och istället för att lukta gammal tobaksrök kommer du att dofta gott och fräscht .

Ingen mer segercigarr

Nordea Tour och Nordic League har sedan 2015 infört rökförbud. Det innebär att spelare som haft som tradition att tända en cigarr för ta ett segerbloss på 18:e greenen får hitta på något annat för att fira sin seger. Flera andra tävlingar inklusive Ladies European Tour som anordnas av de nordiska federationerna har infört rökförbud. Rökförbudet gäller från starten tills det att spelaren är klar vilket innebär att det inte är tillåtet att röka under en pågående rond (omfattar även caddies). Däremot är snus eller nikotintugummin tillåtet, vilket är goda nyheter för golfspelare som röker. Som väl är finns det inte särskilt många golfare som röker i Sverige. Om en spelare eller caddie är i behov av ett bloss brukar det finnas tillgång till förutbestämda rökplatser men rökning på golfbanan är som sagt inte tillåtet. Rökförbudet gäller även personal samt besökare som precis som alla andra får gå till rökhörnan för att röka.