Vett och etikett inom golf

Golf har alltid varit en snobbsport även om det på senare tid har blivit alltmer nedtonat om man spelar. Man behöver inte längre köpa medlemsskap som ruinerar eller dyr golfutrustning som lika gärna kunde ha kostat lika mycket som en lyxig förlovningsring. Dock finns det ändå några osynliga regler vad gäller golf, klädsel och uppförande. Vett och etikett inom golfen – vad gäller?

Kepsen

Alla golfare spelar inte med keps, men de proffessionella brukar ändå bära dem – också för att visa upp som profilreklam under tävlingar. Dock har den vanliga kepsen i olika sammanhang inte varit uppskattad. Ungdomar som bär keps i skolan kan bli ombedda att ta av den på lektionerna, och i en del fall anses en keps vara lite oartigt att ha på sig överlag. Så vad gäller inom “golfvett”?

Om man ska lyssna på de gamla folkvettsexperterna som exempelvis Magdalena Ribbing, ska golfkespen inte behållas på i klubbhuset. Den kan vara på under spel och tävling, men när man kommer inomhus anses det oförskämt att bära både keps och mössa. Även du som är tunnhårig och kanske lider av en sjukdom som ger kala fläckar på huvudet, bör ta av dig huvudbonaden. Då är det kanske bättre att boka en tid hos Nordic Hair för att göra en hårtransplantation först.

Spel med bar överkropp

Alla som har sett den Ofrivillige golfaren på tv vet hur ordföranden i klubben retade sig på olämplig klädsel och hötte med fingret till de golfare som ens tänkte på att ta av sig tröjan på banan. Faktum är att om vi talar om att spela med bar överkropp på en golfbana, lär du få många ogillande blickar – om du är man det vill säga. Om du är kvinna lär du kanske bli arresterad. Även om det skulle vara stekhett ute, 35 grader och strålande sol, ta på dig en t-shirt och ett par shorts. Spela aldrig med bikiniöverdel eller med bar överkropp. Klubben lär kalla in dig för en utskällning annars.

Spel med jeans

Jeans är mångas favoritplagg men hur ser det ut på golfbanan om det dyker upp en person med jeansbyxor? Faktum är att det inte är helt ovanligt att se golfare spela i jeans och t-shirt i Sverige. Dock är det värt att påpeka att klädkoden inom golf kan vara betydligt tuffare utomlands. Om du spelar golf i Dubai eller nere på någon flott ort i Spanien är det vanligt att du måste följa en viss typ av klädsel för att ta del av banan. Det här med klädkod inom golfen skiljer sig givetvis åt från klubb till klubb. I Sverige har reglerna lättats upp en smula, men utomlands kan det fortfarande vara strikt angående klädsel och uppförande.