Allmänt om golfutrustning

När man tänker på golf eller hör talas om golf är det första man ser framför sig ofta bilden av en spelare som står vid hålet med golfklubban i högsta hugg. Bredvid står en caddie som håller en jättelik väska proppfull av klubbor av olika slag. En annan vanlig bild är den av golfare som åker in på anläggningen i en golfbil efter den långa rundan. Den i särklass viktigaste utrustningen för en golfare är naturligtvis golfklubborna. Det finns klubbor för alla möjliga behov och situationer men enligt reglerna får spelaren bara ha med sig 14 klubbor på tävling. Dessa olika klubbor förvaras oftast i en golfbag som transporteras runt längs banan.

Klubborna som används skiljer sig åt i längd och utförande men det viktigaste för golfaren är att greppet och lutningen på klubban i förhållande till bollen blir helt rätt för den givna situationen. Allmänt för själva klubban är att det finns ett skaft med exempelvis ett gummigrepp samt ett något vinklat klubbhuvud där vinkeln på golfspråk kallas loft. Det finns klubbor i alla möjliga prisklasser och även materialen på skaftgreppen varierar men den vanligaste indelningen är i järnklubbor och träklubbor. Golfaren kan heller inte vara utan vare sig putters eller wedgar.

Järnklubbor

Järnklubban är golfsportens precisionsverktyg och den används framför allt i spel nära hålet. Det finns korta och långa varianter men gemensamt för järnklubborna är ett klubbhuvud i metall med platt framsida. Denna utformning lämpar sig också för längre slag eller för att ta sig ur svåra positioner. Längden ligger någonstans mellan 90-100 centimeter. Wedgen är en finurlig järnklubba med extra hög vinkling som gör det möjligt att spela sig ur exempelvis en sandbunker.

Träklubbor

Namnet på dessa klubbor kan förvirra vilken glad amatör som helst då de inte alls längre är gjorda av trä utan metall. Huvudet är stort med platt baksida och något vinklad framsida och ger ett klumpigt intryck. Träklubborna är sportens längsta med sina 100-115 centimeter och den berömda drivern används för de riktigt långa slagen såväl som utslag från tee.

Putter

Denna klubba är väldigt säregen då den är platt och vinkelrät vilket helt enkelt behövs för att putta bollen ner i hålet. En golfare utan en putter i väskan kan inte vinna och därför är det den i särklass viktigaste klubban i golfbagen jämte en hög med kvalitetsbollar och peggar naturligtvis.