Om Henrik Stenson

Född i Ytterby är Henrik Stensson den hitintills högst rankade golfspelaren i historien. Vi svenskar minns särskilt det spännande spelet under OS i Rio då Stensson bärgade silvret. Men redan 2013 uppmärksammades hans segrar i två stora tävlingar, en prestation som gav honom svenska folkets stora idrottspris, Jerringpriset. Därmed kunde han ställa sig till de folkkära idrottarna som Ingemar Stenmark, Charlotte Kalla och Zlatan Ibrahimović bland de 38 som hitintills vunnit priset. Under förra året blev han dessutom förste svenske herrspelare att vinna en så kallad “Major”. Det var i The Open Championship (av många felaktigt kallad Brittish Open) som Henrik Stensson segrade. Hans tips om hur du når din dröm går att läsa i boken som skrivits tillsammans med Ebba Omarsson: “Henke Golfmus”.

Sällskap med en tiger

Hero World Challenge är i full gång och det visar sig att Henrik Stenson spelar med Tiger Woods i andra rundan. De går ut som fjärde par efter ledarbollen, ganska bra tätkänning således. Woods tyckte att första varvet gått riktigt bra med tanke på det långa uppehållet. Tiger Woods noterade 69 slag på de första 18 hålen och Henrik Stensson var ett slag efter med 70. Woods förklarade att det var härligt att se sitt spel på ett riktigt score-kort igen, kanske var Stensson inte lika nöjd. Henrik letar fortfarande efter toppformen men kanske skall han ändå inte klaga, vinnarspåret kommer åter när man minst anar det. Dock har han i år vunnit en tävling i sina 23 starter. Dessutom har han i 7 av dessa varit topp 10. Bara i 5 tävlingar har han missat att kvalificera sig för slutronderna. Hans bästa score i år kom i Abu Dhabi HSBC Championship där resultatet blev 8 under banans par, 64 slag.

En golfstjärna föds

Den nu 41-årige golfaren började med golf när han var 12 år men att det skulle bli den sporten var inte hugget i sten. Fotboll och badminton var även det hans intressen men som tur är valde han golfen och blev proffs vid 23 års ålder 1999. Redan under sitt första professionella år vann han en tävling i Europatouren. Men så började han arbeta med sin sving och tappade därmed i spelet totalt. Dock gav envisheten resultat och redan 2005 var han en av de som svingade längst på touren. Året därpå tog han sig upp på världsrankingens topp 20-lista samtidigt som han kvalificerade sig för en plats i Ryder Cup: Den stora tävlingen mellan USA och Europa där de bästa spelarna gör upp om den prestigefyllda trofén. Om du gillar Henrik Stensson kan du skaffa dig en snygg t-shirt med tryck att spela golf i din klubb med. Henrik Stensson är medlem i Barsebäck Golf & Country Club.