Golfaren Jesper Parnevik

Den nyligen 53 år fyllda Jesper Parnevik blev golfproffs 1987 vid 22 års ålder. Under dessa drygt 30 år har han spelat in omkring 125 miljoner i prispengar under olika tävlingar, plus intäkter från sponsoravtal och andra sidoinkomster. Han har vunnit 12 större turneringar där hälften av dessa kom mellan 1998 till 2001. Av sina segrar under proffsåren kom två i svenska deltävlingar ingående i European Tour, Volvo Scandinavian Masters 1995 och 1998. Inom PGA (Professional Golfers’ Association) har det blivit vinst i fyra deltävlingar. Trots att Jesper inte vann några stora pokaler efter 2001 var storleken på det årligt inspelade ganska bra fram till 2009. Numer håller han till på Seniortouren som inte belönar spelarna särskilt högt i jämförelse. Men det kostar också att ligga på topp. Under 2004 beräknade Jesper Parnevik att det gick åt 15 till 20 miljoner kronor i runda slängar, bland annat till privatflyg och vistelse för sitt team. Varje vecka skulle de vidare till nästa tävling.

Privat bio och privat TV

Under många år har familjen Parnevik bott i en strandvilla i Florida. I det lyxiga huset på cirka 1 300 kvm med sex våningar, finns bland annat en biosalong och ett spa. Tidigare har det annonserats att Parneviks villa säljs för 111 miljoner men prislappen har numer satts till 65 miljoner kr. I detta hus har också tv-inspelningar ägt rum där tittarna kunnat beskåda familjen i programmet “Parneviks” som sänts under 3 säsonger i TV3. Dokusåpan har skildrat familjens mer eller mindre privata liv i denna exklusivt överdådiga villa. Om försäljningen beror på de krympande prispengarna som golfen för oldboys ger eller har andra orsaker är oklart. Förutom detta hus i USA har de ett betydligt enklare hem i Åkersberga bestående av ett radhus. Grunden till lyxlivet är således inkomster från golfen men trots det har Jesper avslöjat att han egentligen hatar golf. Men det gäller bara när det går illa, efter ett kanonslag är det annat ljud i skällan. Men golf har inte varit för nöjes skull sedan ungdomsåren, proffsgolf är endast på fullaste allvar.

Klirr i kassan är av vikt

Pengarna som golfen spelat in har kunnat investeras i hus, bilar och livsstil. Ekonomi betyder mycket menar Jesper Parnevik utan falsk blygsamhet över alla intjänade miljoner. Familjen Parnevik äger tre bilar men de verkar ändå inte riktigt räcka till ändå. En av dessa är en småbil, en VW “bubbla” i klassisk form. De andra är en Mercedes SUV och en kombibil av märket Chevrolet. Dessa behövs särskilt när barnen hälsar på och numer har Jesper Parnevik mer tid för dem. Om det är något han ångrar med de stora proffsåren så är det att tiden inte räckte till mycket umgänge med familjen. Speciellt var det endast korta stunder som han fick tillbringa med barnen när de var små. Numer är somrarna i Åkersberga något att se fram emot. Radhuset som gått i arv inom släkten samlar ett stort antal personer som får bo trångt, men ändå älskar de och ser fram mot den tiden.