Är golf så dyrt som det vill påskina?

Under 90-talet talades det oerhört mycket om golf och hur dyr sporten var. Golf framställdes även som en sport som bara rika knösar hade råd med och där affärer gjordes upp på golfbanan, allteftersom klubborna blev allt dyrare och utrustningen i övrigt skulle verka så fin som möjligt. Lägg sedan till en hutlös medlemsavgift och du har skapat ryktet att golf är en av de dyraste sporterna att utöva. Men stämmer verkligen detta?

När ryktet inte stämmer

Det har blivit så inrotat i oss att tro att golf är en dyr sport, att nutida undersökningar kan få oss att häpna. Enligt en undersökning från Riksidrottsförbundet som jämförde kostnader mellan 10 olika idrotter, så låg golfen näst längst ned vad gäller kostnader för barn som spelar golf. Det var med andra ord, den näst billigaste sporten att utöva. Man räknade då på medelkostnader och kom fram till att det skulle kosta cirka 3500 kronor i genomsnitt per år för ett barn att svinga sina klubbor på green. Om man jämför detta med hästsport eller t.ex ishockey som överstiger 10 000 kronors-strecket, så är golf ingenting.

Sänkta medlemsavgifter och medvetenhet vid köp av utrustning

Detta kan bero på olika saker; bland annat så har medlemsavgifterna sjunkit och många föredrar nu att köpa begagnade golfklubbor och utrustning, istället för att handla nytt. Detta påverkar kostnaderna avsevärt. Visst finns det fortfarande golfklubbar där man får vänta i decennier innan man får en plats och där priserna skjuter i höjden, men de flesta golfklubbar har dock överkomliga prisklasser. Många golfbanor har en medlemsavgift på max 300 kronor om året, medan det fortfarande finns golfbanor som kostar över 100 000 kronor. Det beror på ort, land och status med mera. Om man vänder sig till Golfförbundet, så kan man se att det inte finns någon övergripande statistik över kostnader, eftersom det är ett så pass brett spann. Man kan jämföra det med utövande av gokart där gokart i Stockholm kostar mer än en gokartbana i Kiruna.

Dyrt med vissa golfresor

Även om golf på hemmaplan kan tyckas billigare än väntat, så finns det dock tillfällen då du kan behöva betala mer. Detta kan till exempel gälla vid vissa golfresor som exempelvis vissa platser i Spanien eller nya lyxorter där resenärerna får mer än golf på agendan. Det ska givetvis också tilläggas att många av golfresorna innebär andra kostnader om man vill flyga långt bort, eftersom dyra flygbiljetter och vistelser på plats skapar mer hål i plånboken än om man skulle stannat i Europa. Idag kan man också kombinera golf med spa, äventyr och annat kul och då stiger priserna naturligtvis också i förhållande till vad som erbjuds. Kortfattat är alltså golf en relativt billig sport som kan göras dyr, beroende på utövarens behov och krav.